21
jan

Fixed-price, waar vind je dat nog tegenwoordig

Wij bij Deep Blue halen onze motivatie uit tevreden klanten. En een klant is tevreden als aan zijn verwachtingen wordt voldaan, of deze worden overtroffen.
Eén aspect van de verwachtingen is de prijs. Bij de beslissing om software te laten ontwikkelen, speelt de prijs vaak een rol:

  • Hoe verhoudt de prijs van maatwerk zich ten opzichte van andere (standaard) oplossingen;
  • Kan ik de investering rechtvaardigen (terugverdienen);
  • Welke leverancier biedt de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Een potentiële klant zal dus voordat een project wordt gestart een indicatie van de kosten willen ontvangen. En het liefst weet hij precies waar hij aan toe is voordat de handtekening wordt gezet. Logisch, bij andere grote uitgaven is het niet anders (auto, huis). En toch kiezen steeds meer softwarebedrijven ervoor om geen fixed-price projecten uit te voeren. Nee: scrum en agile, dat is tegenwoordig de beste aanpak. Want flexibel. Vanwaar deze trend? En is de klant daar wel bij gebaat? Een korte analyse:

Gebaseerd op informatie van andere IT bedrijven, wordt de voorkeur gegeven aan scrum omdat fixed-price projecten te vaak op een teleurstelling uitliepen. Het is inderdaad lastig om vooraf een goede prijscalculatie te maken. En gezien de commerciële druk om een nieuwe klant binnen te halen, worden prijzen vaak te laag ingeschat (waardoor de klant eerder besluit om het project te starten). Als aan de genoemde prijs wordt vastgehouden, snijd de leverancier zich in de vingers. In de meeste fixed-price projecten zal de leverancier echter proberen om de extra kosten alsnog bij de klant te verhalen. Zie hier het ontstaan van het IT-project stigma (kost altijd meer tijd en geld dan vooraf verwacht).

Maar is de beste oplossing dan werkelijk om geen toezeggingen meer te doen, en het risico volledig bij de klant te leggen (Scrum)? Nee, natuurlijk niet: je kunt beter werken aan het verbeteren van de kostenraming. Maar dat is een ambacht dat maar door weinig techneuten wordt beheerst. Er is een tekort aan kennis en ervaring:

Kennis
Voor het maken van een goede kostenraming is brede kennis nodig van zowel de business kant (wat bedoelt de klant nou eigenlijk) als de technische kant (hoe kunnen we dat bouwen). Er zijn maar weinig mensen in Nederland die deze kennis combineren. Ondanks dat IT een steeds grotere rol speelt in het dagelijks leven, blijft het aantal aanmeldingen voor IT studies bedroevend laag. Het aantal inschrijvingen voor de studie Technische Informatica aan de TU Eindhoven (de grootste van de 3 Technische Universiteiten op dit gebied) bedroeg recent slechts 114. Dat is vrijwel hetzelfde aantal als 25 jaar geleden. En toen haalde slechts 34% de eindstreep van de opleiding. Een instroom van slechts enkele tientallen nieuwe talenten op de arbeidsmarkt dus. Veel te weinig!

Ervaring
Alleen kennis van software ontwikkeling is niet genoeg. Er is ervaring nodig om te weten hoeveel tijd het ontwerpen, bouwen en testen gaat kosten. Aspecten als projectmanagement, risico’s en het effect van de teamomvang moeten worden meegenomen. En er moet rekening worden gehouden met onvoorziene aspecten en de complexiteit van het project. Het opdoen van deze ervaring kost tijd. En alleen in projecten van voldoende omvang komen alle aspecten aan bod.

Er zijn dus maar weinig experts in Nederland die de benodigde kennis én ervaring hebben om echt goede kostenramingen te kunnen maken.
Software ontwikkelaars hebben de neiging om bij een calculatie de tijd die ze zelf nodig hebben als uitgangspunt te nemen. Tijd voor overleg met de klant, projectmanagement, intern overleg en documentatie worden vaak over het hoofd gezien. En inschattingen zijn doorgaans te positief, houden geen rekening met tegenvallers.
Sales consultants hebben dezelfde neiging: ze willen het project graag verkopen, en vertrouwen er daarom op dat de laagste kostenraming wel haalbaar zal zijn, dat verkoopt een stuk makkelijker, en daarna zien we wel.
Dat gaat natuurlijk fout!

Gelukkig zijn er nog softwarehuizen die wél beschikken over de juiste kennis en ervaring. Bij Deep Blue hebben alle consultants/projectmanagers en vrijwel alle ontwikkelaars Informatica gestudeerd. En onze projectmanagers hebben ieder ten minste 20 jaar ervaring met software ontwikkeling in projecten. Wij durven het wel aan: vrijwel alle projecten bieden wij fixed-price aan. Daarbij dient een degelijk functioneel ontwerp als uitgangspunt, zodat er vooraf duidelijkheid is over wat we gaan bouwen.

En die flexibiliteit dan? Die is er ook bij ons. Maar vaak is dat helemaal niet nodig. Liever goed nadenken over wat je wilt vóórdat je begint met bouwen.
Meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.