24
sep

Mendix en Betty Blocks zijn als WordPress

Bij DDC Deep Blue kiezen we graag de slimste oplossing om maatwerksoftware te ontwikkelen. Daarom gebruiken we sinds 2012 frameworks voor Rapid Application Development (RAD). Bij veel informatiesystemen is namelijk behoefte aan dezelfde functionaliteit: je wilt inloggen (hebt dus gebruikersbeheer nodig, stelt per gebruiker de rol en de rechten in). En vervolgens kan een gebruiker informatie zoeken, overzichten tonen, details inzien en informatie invoeren of aanpassen. En je wilt kunnen filteren, importeren en exporteren. Waarom zou je dat telkens opnieuw in een programmeertaal als Java of .Net op maat bouwen: inrichten in een RAD framework is dan veel makkelijker, sneller en stabieler. We zijn ooit begonnen met Relatics, maar inmiddels gebruiken we met name Mendix en Betty Blocks. Van beiden zijn we partner, en we kiezen in elk project voor het meest geschikte platform.

Voor veel klanten is onduidelijk wat zo’n platform kan, en wat het verschil is met ‘gewoon’ programmeren. Je zou de opkomst van deze platforms (voor low-code of no-code software creation) kunnen vergelijken met de opkomst van WordPress en andere CMS software ruim 10 jaar geleden. Voor die tijd moest je over diepgaande kennis van HTML beschikken om een website te kunnen bouwen. Je typte de HTML code in, en als je dat bestand dan opende in een web browser verscheen de webpagina. Aanpassingen doorvoeren betekende HTML-code aanpassen. En alleen techneuten beheersten die kennis.

Met de opkomst van CMS systemen (zoals WordPress en Drupal) werd het ook voor content beheerders mogelijk om zelf pagina’s en berichten toe te voegen, en zelfs om de opmaak van de site aan te passen. Een technische opleiding was niet meer nodig, je kon aanpassingen doen zonder een letter HTML te programmeren.

De moderne RAD tools zoals Betty Blocks en Mendix hebben een vergelijkbaar effect: business consultants of zelfs eindgebruikers kunnen zelf een applicatie ontwikkelen, omdat daarvoor geen code (programmeertaal) meer nodig is. In een grafische (drag&drop) interface voer je het datamodel in, en stel je de schermen samen.
Daarmee wordt software ontwikkeling veel grijpbaarder voor degene die het ook gaat gebruiken. Een consultant van DDC Deep Blue kan samen met de klant de schermen en achterliggende logica bekijken, en direct aanpassingen doorvoeren. Daardoor kunnen nieuwe applicaties niet alleen veel sneller worden gebouwd, ze sluiten over het algemeen ook nog beter aan bij de eisen en wensen van de klant.

Betty Blocks datamodel example
action example Betty Blocks

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die Mendix en Betty Blocks kunnen bieden? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.