21
dec

Verwachtingen

(zoals gepubliceerd op Linkedin)
Een mooi voorbeeld van hoe sommige bedrijven echt geen idee hebben van wat software ontwikkeling inhoudt:

Er komt net een aanvraag langs voor het opnieuw bouwen van enkele intern ontwikkelde applicaties die alleen nog draaien op Windows XP. De werking van de software is vrij ingewikkeld, en bevat meer dan 15 jaar historie. Bovendien: “Het is hier dus niet enkel de software die men moet aanpakken, maar ook de hele logica en structuur die erin verwerkt zit.”

Eerder is aan een ander bedrijf om een voorstel gevraagd, en zij dachten zo’n 14 dagen nodig te hebben voor herontwikkeling. Maar dat was veel te veel en onverdedigbaar (!).

Middels deze nieuwe aanvraag hoopt het bedrijf een leverancier te vinden die het nieuwe systeem in minder dan 14 dagen kan realiseren. Totaal onrealistisch (als je het mij vraagt).

Het meest extreme voorbeeld was een aanvraag van iemand die dacht de wereld te veroveren met een combinatie van Youtube en LinkedIn (twee succesvolle systemen combineren: dat moet zeker leiden tot succes). Het budget (gelukkig vroeg ik er naar): zo’n € 1.000,-

Dit soort aanvragen komt regelmatig langs: de wens voor het laten ontwikkelen van complexe systemen, maar een budget waarmee je net het eerste hoofdstuk van het ontwerp kunt schrijven.

Ik verwacht niet dat mijn klanten een solide prijscalculatie kunnen maken van de software die ze nodig hebben. Dat is mijn taak (en ook voor mij is dat soms nog best lastig). Maar ik reken altijd op een dosis gezond verstand. Misschien is dat ook een niet-realistische verwachting..

(voor een reality check kun je je ideeën altijd aan me voorleggen: maurice@deepbluesoftware.nl)