22
jan

Scope creep voorkomen?

Eén van de lastigste aspecten van software ontwikkeling is het bepalen en beheersen van de scope. Als deze vooraf wordt vastgesteld en tijdens het project niet meer kan wijzigen, leidt dat vaak tot een resultaat dat niet (meer) past bij de wensen. Tijdens het project krijgt de klant namelijk steeds meer zicht op wat hij écht wil.
Nicole de Swart beweert in Computable dat scope creep kan worden voorkomen door vooraf geen scope vast te stellen. Deze wordt pas bepaald tijdens het project. Op zich geen ongebruikelijke aanpak voor Agile projecten (bijvoorbeeld op basis van de SCRUM methodiek) maar om nou te stellen dat daarmee scope creep wordt voorkomen? Dat is net zo iets als stellen dat wijzigingen op de bouwtekening van een huis kunnen worden voorkomen door maar gewoon te starten met de bouw zonder tekening….
Deep Blue is ervan overtuigd dat een goed ontwerp noodzakelijk is voor een succesvol project. Zeker voor klanten die niet dagelijk met software ontwikkeling bezig zijn. Wij begeleiden onze klanten tijdens het gezamenlijk opstellen van het ontwerp en proberen door goed advies en bijvoorbeeld prototyping de klant al vroegtijdig inzicht te geven in wat hij écht wil.
Dan nog zal er in een later stadium van het project behoefte zijn aan aanpassing van het oorspronkelijke plan. Daarvoor is ruimte, kwestie van een goede change procedure en flexibel omgaan met fixed-price afspraken.
Lees het artikel in Computable

Comments ( 0 )