Nieuws

11
jan

Op zoek naar Excel sheets

Excel: één van de meest succesvolle Office toepassingen ter wereld. Logisch ook: eenvoudig in gebruik, en de software biedt ook de meer ervaren gebruikers mogelijkheden om informatie op de voor hen beste manier te tonen en bewerken. Maar Excel heeft belangrijke beperkingen, en inmiddels zijn er tools beschikbaar die veel beter geschikt zijn voor beheer van bedrijfsinformatie. Hieronder leest u meer over de mogelijkheden.

business-coffee-computer-1080849

Excel en RAD tools hebben overeenkomsten

Er zijn veel overeenkomsten tussen Excel en de moderne RAD (Rapid Application Development) tools die wij veel gebruiken (Betty Blocks en Mendix). Al deze producten bieden de gebruikers de mogelijkheid om:

  • Eenvoudig informatie vast te leggen, en daarbij zelf te bepalen wélke informatie (velden, relaties) van belang is;
  • Snel te zoeken/vinden in de opgeslagen gegevens;
  • Eerder vastgelegde informatie te bewerken;
  • Automatisch berekeningen te laten uitvoeren op de ingevoerde informatie;
  • Informatie te delen met anderen;
  • Knoppen/functies toe te voegen om bepaalde taken te automatiseren.

En omdat Excel op de meeste computers standaard aanwezig is, is het verleidelijk voor medewerkers in organisaties om zelf met Excel van start te gaan als er behoefte is aan het vastleggen van informatie. De flexibiliteit van Excel maakt dat de sheets vervolgens vaak groeien en worden voorzien van allerlei slimme logica en functies. Hartstikke mooi: zo ontstaan de citizen developers waar RAD leveranciers het graag over hebben.

Maar RAD tools als Betty Blocks bieden meer

Maar op enig moment loop je dan tegen de grenzen van een tool als Excel aan. Inmiddels zijn processen ingericht rondom de Excel sheet en heeft de verzamelde informatie een grote waarde voor het bedrijf. Dat is het moment dat wordt rondgekeken naar een alternatief. Betty Blocks blijkt dan een heel goede oplossing te zijn, omdat het onder andere op de volgende aspecten een oplossing biedt:

  • Onderscheid tussen ontwikkelaars en gebruikers;
  • Gebruiksvriendelijke user interface;
  • Kan goed omgaan met grote hoeveelheden data;
  • Alle gebruikers hebben toegang tot één centrale versie van de gegevens (geen kopieën met kans op verschillen);
  • Ondersteuning van rollen en goed instelbare rechten per gebruiker;
  • Mogelijkheden tot uitbreiding (met functies als SMS alerts, rapportage naar PDF, Emails versturen, etc).

 Demo?

Wij zijn ervan overtuigd dat er nog heel veel bedrijven zijn die informatie in Excel sheets vastleggen, en waarbij die sheets een belangrijke rol spelen in hun bedrijfsprocessen. We komen graag met hen in contact.

In een vrijblijvende demonstratie tonen we de voordelen van de overstap naar een platform als Betty Blocks (of Mendix). En indien gewenst kunnen we vervolgens in een dag waarschijnlijk al een eerste werkende versie van de applicatie opleveren.

Kent u bedrijven waar dit speelt? Laat het ons weten. Dank!

24
sep

Nieuwe projecten

Wegens de fusie met DDCgroup wordt er hard gewerkt aan een nieuwe website. Maar dat duurt even, en intussen gaan we natuurlijk gewoon door met het bouwen van software voor onze klanten.
Een uitgebreide projectbeschrijving is straks te lezen op de nieuwe site, maar toch alvast kort hier een overzicht van waar we de afgelopen tijd mee bezig waren:

Klasmann Deilmann: een grafische planningstool. Maatwerk, gekoppeld aan SAP B1

Maastricht UMC+: een assessment tool voor medewerkers, ontwikkeld in Betty Blocks

Conduent: een applicatie ter ondersteuning van het coachingstraject. Ontwikkeld in Mendix

Carinova: software voor interne team audits. Onwikkeld in Betty Blocks

Universiteit van Antwerpen: een applicatie om de veiligeheidscultuur binnen bedrijven in kaart te brengen. Maatwerk (.Net)

Nieuw bedrijf: Een uren-registratie systeem. Maatwerk (Java)

Fenna: software voor registratie van vrijwilligers. Ontwikkeld in Betty Blocks

Conduent: een gamification applicatie voor een call-center. Ontwikkeld in Mendix

 

Ook weten wat maatwerk in uw organisatie kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact  op voor een vrijblijvende kennismaking.

24
sep

Mendix en Betty Blocks zijn als WordPress

Bij DDC Deep Blue kiezen we graag de slimste oplossing om maatwerksoftware te ontwikkelen. Daarom gebruiken we sinds 2012 frameworks voor Rapid Application Development (RAD). Bij veel informatiesystemen is namelijk behoefte aan dezelfde functionaliteit: je wilt inloggen (hebt dus gebruikersbeheer nodig, stelt per gebruiker de rol en de rechten in). En vervolgens kan een gebruiker informatie zoeken, overzichten tonen, details inzien en informatie invoeren of aanpassen. En je wilt kunnen filteren, importeren en exporteren. Waarom zou je dat telkens opnieuw in een programmeertaal als Java of .Net op maat bouwen: inrichten in een RAD framework is dan veel makkelijker, sneller en stabieler. We zijn ooit begonnen met Relatics, maar inmiddels gebruiken we met name Mendix en Betty Blocks. Van beiden zijn we partner, en we kiezen in elk project voor het meest geschikte platform.

Voor veel klanten is onduidelijk wat zo’n platform kan, en wat het verschil is met ‘gewoon’ programmeren. Je zou de opkomst van deze platforms (voor low-code of no-code software creation) kunnen vergelijken met de opkomst van WordPress en andere CMS software ruim 10 jaar geleden. Voor die tijd moest je over diepgaande kennis van HTML beschikken om een website te kunnen bouwen. Je typte de HTML code in, en als je dat bestand dan opende in een web browser verscheen de webpagina. Aanpassingen doorvoeren betekende HTML-code aanpassen. En alleen techneuten beheersten die kennis.

Met de opkomst van CMS systemen (zoals WordPress en Drupal) werd het ook voor content beheerders mogelijk om zelf pagina’s en berichten toe te voegen, en zelfs om de opmaak van de site aan te passen. Een technische opleiding was niet meer nodig, je kon aanpassingen doen zonder een letter HTML te programmeren.

De moderne RAD tools zoals Betty Blocks en Mendix hebben een vergelijkbaar effect: business consultants of zelfs eindgebruikers kunnen zelf een applicatie ontwikkelen, omdat daarvoor geen code (programmeertaal) meer nodig is. In een grafische (drag&drop) interface voer je het datamodel in, en stel je de schermen samen.
Daarmee wordt software ontwikkeling veel grijpbaarder voor degene die het ook gaat gebruiken. Een consultant van DDC Deep Blue kan samen met de klant de schermen en achterliggende logica bekijken, en direct aanpassingen doorvoeren. Daardoor kunnen nieuwe applicaties niet alleen veel sneller worden gebouwd, ze sluiten over het algemeen ook nog beter aan bij de eisen en wensen van de klant.

Betty Blocks datamodel example
action example Betty Blocks

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die Mendix en Betty Blocks kunnen bieden? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

31
aug

Deep Blue wordt onderdeel van DDCgroup

Deep Blue ontwerpt en ontwikkelt al sinds 2009 maatwerksoftware voor bedrijven. Per 1 september heeft DDCgroup een substantieel belang genomen in Deep Blue, en opereert Deep Blue als onderdeel van de DDCgroup.

Door deze fusie ontstaat een onderneming die bedrijven een breed scala van expertise en diensten aanbiedt op het gebied van informatiebeheer en informatiesystemen. De totale groep omvat in Nederland zo’n 30 consultants, ondersteund door onze near-shoring partners in Oost-Europa. We hebben kennis van SAP, Business Intelligence oplossingen, plannings- en maintenance systemen en ontwerp en ontwikkeling van maatwerk software. Wij zijn partner van gerenommeerde pakket-leveranciers zoals SAP, Qlik (BI/dashboards), Jedox (planning), Relatics, Betty Blocks en Mendix en ontwikkelen onder andere in Java, PHP en .Net.
De nieuwe organisatie bedient zowel MKB bedrijven als multinationals zoals Philips, KBC Bank, Heijmans en Rituals.

DDC Deep Blue

09
mrt

Betty Blocks partner

De mogelijkheden voor het ontwikkelen van maatwerksoftware blijven veranderen. En wij houden die ontwikkelingen goed in de gaten. Naast ‘hard-core coding’ in .Net, Java of PHP bieden we ook de mogelijkheid om software te ontwikkelen door gebruik van een RAD (Rapid Application Development) Framework. Sinds een jaar of 5 zijn we partner van Relatics, en sinds kort komt daar een tweede optie bij: Deep Blue is partner geworden van Betty Blocks.

BB_Logo_Red_RGB

Betty Blocks is een Nederlands bedrijf dat de markt van RAD bestormt met een prachtig en innovatief product.
Met het Betty Blocks platform is het mogelijk om vrijwel zonder te programmeren informatie systemen in te richten. Dat gebeurt in een grafische (drag&drop) beheer omgeving. Uniek aan Betty Blocks is de mogelijkheid om de flexibele back-end aan te vullen met vrij te ontwikkelen html-pagina’s die van de data gebruik maken. Bovendien biedt het systeem ondersteuning voor workflow, achtergrondprocessen, import en export en koppelingen met externe systemen. Waar de licentiekosten voor Relatics met name afhankelijk zijn van het aantal users, is dit bij Betty Blocks afhankelijk van de complexiteit van het systeem (bijvoorbeeld de omvang van het datamodel).

Per project maken we op basis van de wensen een inventarisatie en zullen we de best passende oplossing voorstellen. Dat kan dus Relatics, Betty Blocks of maatwerk zijn.
Wilt u weten weten welke oplossing het best bij uw project past? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismaking.

21
dec

Verwachtingen

(zoals gepubliceerd op Linkedin)
Een mooi voorbeeld van hoe sommige bedrijven echt geen idee hebben van wat software ontwikkeling inhoudt:

Er komt net een aanvraag langs voor het opnieuw bouwen van enkele intern ontwikkelde applicaties die alleen nog draaien op Windows XP. De werking van de software is vrij ingewikkeld, en bevat meer dan 15 jaar historie. Bovendien: “Het is hier dus niet enkel de software die men moet aanpakken, maar ook de hele logica en structuur die erin verwerkt zit.”

Eerder is aan een ander bedrijf om een voorstel gevraagd, en zij dachten zo’n 14 dagen nodig te hebben voor herontwikkeling. Maar dat was veel te veel en onverdedigbaar (!).

Middels deze nieuwe aanvraag hoopt het bedrijf een leverancier te vinden die het nieuwe systeem in minder dan 14 dagen kan realiseren. Totaal onrealistisch (als je het mij vraagt).

Het meest extreme voorbeeld was een aanvraag van iemand die dacht de wereld te veroveren met een combinatie van Youtube en LinkedIn (twee succesvolle systemen combineren: dat moet zeker leiden tot succes). Het budget (gelukkig vroeg ik er naar): zo’n € 1.000,-

Dit soort aanvragen komt regelmatig langs: de wens voor het laten ontwikkelen van complexe systemen, maar een budget waarmee je net het eerste hoofdstuk van het ontwerp kunt schrijven.

Ik verwacht niet dat mijn klanten een solide prijscalculatie kunnen maken van de software die ze nodig hebben. Dat is mijn taak (en ook voor mij is dat soms nog best lastig). Maar ik reken altijd op een dosis gezond verstand. Misschien is dat ook een niet-realistische verwachting..

(voor een reality check kun je je ideeën altijd aan me voorleggen: maurice@deepbluesoftware.nl)

11
okt

Deep Blue wordt strategisch partner van DDCgroup

Voor veel van onze klanten is Deep Blue een partner voor de lange termijn. Als eenmaal de voordelen van ‘managed nearshoring’ zijn ontdekt, wordt het eerste project gevolgd door nieuwe projecten of uitbreiding van de ontwikkelde software.

Zo ook bij DDCgroup: de samenwerking die we in het afgelopen jaar zijn gestart wordt nu voortgezet met een partnership: Deep Blue zal DDCgroup voortaan als integraal onderdeel van het projectteam ondersteunen bij ontwikkeling van maatwerk oplossing voor de klanten van DDCgroup. DDCgroup levert consultancy diensten op het gebeid van SAP en BI. Zij zijn onder andere sterk vertegenwoordigd in de openbaar vervoer sector.

Door de samenwerking met Deep Blue wordt het producten- en diensten aanbod van DDCgroup completer, en kunnen voorgestelde oplossingen direct worden omgezet in werkende systemen. Een voorbeeld daarvan is de mobiele app die monteurs van onderhoudsbedrijven gebruiken. Voor Deep Blue opent de samenwerking toegang tot nieuwe sectoren. Bovendien wordt de beschikbare kennis voor klanten van Deep Blue uitgebreid door de beschikbare kennis binnen DDCgroup.

Niet geheel toevallig zijn DDCgroup en Deep Blue gevestigd in hetzelfde kantoorpand (Crown business center) in Rijen. Dat draagt natuurlijk bij aan de team-vorming.

Voor meer informatie over DDCgroup: http://www.ddcgroup.com/

DDCgroup logo

05
jul

Relatics klantendag 2016

Elke twee jaar organiseert Relatics een klantendag. Op zo’n dag worden de klanten bijgepraat over toepassingen van Relatics en de laatste ontwikkelingen van het framework. Als Relatics partner was Deep Blue vertegenwoordigd met een stand. Waar de meeste Relatics partners zich beperken tot het realiseren van Relatics templates, ontwikkelen wij ook aanvullende componenten. Op de stand hebben we demonstraties gegeven van deze extra mogelijkheden: achtergrondtaken, geografische weergave, E-mail alerts, uitgebreide dashboards en off-line werken in Relatics.

relatics-dag-2016

 

Ali B op Relatics klantendag

29
jun

Nieuwe projecten

Het was een tijdje stil op de website. Dat komt gelukkig omdat we druk waren met nieuwe projecten.

We proberen binnenkort de projectbeschrijvingen op de site weer wat te actualiseren. Tot die tijd hier even een indruk van de bedrijven waarvoor we de afgelopen tijd hebben gewerkt:

 

 

 

 

stahl-logo

 

Procentec-logo

 

ledub logo

rijkswaterstaat-logo-2

riho-logo

kbc-bank_logo

22
feb

Printing dashboard in the cloud

Greentimes is een van de klanten van Deep Blue waarmee we een lange-termijn partnership hebben. Wij ondersteunen deze bedrijven met het opstellen van de product road-map, bieden technische support en implementeren wijzigingen en nieuwe versies.

De Greentimes dashboard applicatie biedt medewerkers van grote bedrijven inzicht in hun gedrag en de impact op kosten en milieu. Naast het inzichtelijk maken van printgedrag (doel = bewuster printen: Minder, vaker dubbelzijdig, minder in kleur) kan het dashboard ook informatie tonen over gebruik van data-storage faciliteiten, belkosten, brandstofverbruik etcetera.

greentimes dashboard

Tot voor kort richtte Greentimes zich voornamelijk op grote bedrijven (tot de klantenkring behoren bijvoorbeeld ING, FrieslandCampina en enkele grote advocatenkantoren). Het volledige systeem werd op het interne netwerk van het bedrijf geïnstalleerd. Maar ook voor kleinere bedrijven is het Greentimes concept vaak interessant. Het milieu is van ons allemaal. En MVO combineren met een kostenbesparing spreekt veel bedrijven aan. Om gebruik van het Greentimes dashboard zo laagdrempelig mogelijk te maken, wordt momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van een Cloud-versie (SAAS). De deelnemende bedrijven hoeven slechts één eenvoudige component te installeren op hun printserver, en vanaf dat moment hebben hun werknemers zicht op hun printgedrag via het on-line Greentimes dashboard. Indien er gebruik wordt gemaakt van Uniflow (print management software van Canon) dan kan indien gewenst ook gebruik worden gemaakt van de standaard interface met dit pakket.

Tegelijk met de technische aanpassingen, ontwikkelt Greentimes ook een verbeterd communicatie concept. Daarmee worden de klanten nog verder ontzorgd, doordat Greentimes zorgt voor actuele inhoud van de maandelijkse e-mails waarmee medewerkers hun score zien en ze tips krijgen aangereikt om hun gedrag nog verder te verbeteren.